Crème Brûlé

Crème Anglaise

Crème Anglaise je vanilková omáčka, která se využívá  zejména ve francouzských dezertech. Crème Anglaise lze použít i jako základ výtečné domácí vanilkové zmrzliny. Můžete ji podávat samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné kombinaci.

Počet porcí: 6-12
Čas přípravy: 20 min

Ingredience

1 vanilkový lusk
250 ml smetany na šlehání
špetka kůry z BIO pomeranče
30g práškového cukru
2 žloutky

Příprava

  1. Smetanu dáme vařit na velmi mírný oheň a pomalu ohříváme.
  2. Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně, občasného michání necháme cca 5 min aromatizovat.

    Crème Brûlée - aromatizace

    Crème Anglaise - aromatizace

  3. Žloutky ve větší nádobě jemně smícháme s cukrem.

    Crème Brûlée - žloutky

    Crème Anglaise - žloutky

  4. Až se smetana provoní vanilkou, odstavíme ji z ohně. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přilévame horkou smetanu. Tenhle proces se nazývá temperování.

    Crème Brûlé - temperování

    Crème Anglaise - temperování

  5. Směs žloutků a smetany scedíme. Jemnost sítka volíme podle toho, zda chceme v omáčce ponechat jemná vanilkové zrníčka.

    Crème Brûlé - filtrace

    Crème Anglaise - filtrace

  6. Směs vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání ohříváme těsně pod bod varu, do chvíle než omáčka zhoustne.  Pak okamžitě odstavíme.
  7. Můžeme hned podávat,  nebo zchladit ve vodní lázni a uskladnit v lednici. Vychlazený krém můžete také nalít do zmrzlinovače, čím získáte výjimečně jemnou a lahodnou domácí zmrzlinu.

Servírování

  1. Podáváme samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné neodolatelné kombinaci.