(Recept připravila Jana Florentýna Zatloukalová)

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 2 hod

Ingredience

Na těsto:
250 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
60 g pískového cukru
80 g másla
100 ml vlažného (!) mléka
2 vajíčka
špetka soli
půl lžičky strouhané citronové kůry
špetka muškátového květu

Na krém:
750 ml plnotučného mléka
7 žloutků z opravdu velkých vajec (ideálně domácích nebo bio vajec)
4 lžíce cukru
1 vanilkový lusk

Příprava

1.       Droždí posypte jednou lžičkou cukru a s pomocí vidličky rozmíchejte na tekutou kašičku. Přidejte lžíci mouky, trochu mléka, znovu rozmíchejte a nechte při normální pokojové teplotě zpěnit na kvásek.

2.       Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní cukr, sůl, kůru, květ, kvásek, vajíčka, téměř všechno rozpuštěné (ale ne horké) máslo a vlažné mléko. Zadělejte na těsto takové konzistence, aby nebylo ani příliš řídké, ani drolivé, a dalo se hníst. V případě potřeby si vypomozte další moukou nebo mlékem. Hněťte, i když je to docela nuda, aspoň deset minut, až bude těsto nelepivé, hebké a sametově jemné. Uložte ho do mísy a nechte aspoň hodinu nerušeně v teple kynout.

3.       Pekáček vymažte částí zbývajícího másla. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, a znovu krátce prohněťte. Rozdělte na dva nebo na tři díly, vyválejte z nich válečky a ty rozkrájejte na menší kousky. Naskládejte je do pekáčku, tak aby mezi sebou měly malé rozestupy, potřete je ze všech stran posledním zbytkem másla a upečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů, trvá to asi 25-30 minut.

4.       Mezitím, co se buchtičky pečou, rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj do mléka semínka, přihoďte k nim i vyprázdněné slupky a dvě lžíce cukru a přiveďte vše k varu. Vypněte přívod tepla a nechte na horké plotýnce 15 minut louhovat. Poté vše přeceďte do džbánku.

5.       Žloutky velmi důkladně rozmíchejte se zbylým cukrem a za stálého šlehání k nim pomalu (!) postupně přilijte ještě poměrně horké mléko. Tuto směs vraťte zpět do kastrůlku a pozvolna zahřívejte. Stále míchejte vařečkou, dokud vše nezačne houstout a ulpívat na vařečce (když po ní přejedete prstem, uděláte v krému naprosto zřetelnou stopu). Vydržte nepřetržitě míchat další dvě minuty, krém totiž ještě zlehka zhoustne, v žádném případě mu ale nedovolte přijít k varu, žloutky by se začaly srážet. Práce s vařečkou zabere celkem přinejmenším deset minut, ale vyplatí se – až ochutnáte, pochopíte, o co s kupovaným práškovým řídkým pudinkem přicházíte. Takhle nějak totiž vypadá labužnický luxus…

6.       Upečené buchtičky rozdělte na talíře a přelijte horkým krémem. Podávejte obratem, beztak už všichni kvůli té nádherné vůni sedí u stolu.

slot pulsa
slot deposit pulsa
Pragmatic Play