Panna cotta

Panna cotta s pravou vanilkou

Panna Cotta je tradiční italský smetanový dezert, který se podává s ovocným kompotem. A pravý italský recept si žádá jen tu nejkvalitnější pravou vanilku.

Počet porcí: 6
Doba práce: 20 minut
Celková doba přípravy: 3 hodiny

Ingredience

1 vanilkový lusk (již od 15Kč/ks zde)
240 ml smetany ke šlehání
špetka soli
65 gramů moučkového cukru
30 ml plnotučného mléka
1,5 plátku želatiny
180 ml zakysané smetany
120 ml smetany ke šlehání

Příprava

1. Podélně rozřízněte vanilkový lusk.
2. Vanilkový lusk přidejte ke smetaně se solí a cukrem a pomalu přiveďte k varu.
3. Želatinu necháme nabobtnat v mléce.
4. Jakmile se smetanová směs začne vařit, okamžitě ji odstavíme, vyškrabeme vanilková semínka a přidáme nabobtnanou želatinu. Směs vyšleháme metličkou dohladka. Za občasného míchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Vyšleháme smetanu dotuha.
6. Do šlehačky opatrně zamíchejme zakysanou smetanu.
7. Znova promícháme vychladlou želatinovou směs z první fáze přípravy a smícháme jí se směsí zakysané smetany a šlehačky.
8. Výslednou směs rozdělíme do formiček preferované velikosti a necháme v ledničce dokud úplně nestuhne.

Servírování

9. Panna cottu vyjmeme z formiček pomocí nože, popřípadě namočíme spodek formičky na pár vteřin do horké vody.
10. Panna cottu podáváme s bobulovým ovocem, popřípadě s ovocným coulis.