Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená drobnými černými zrníčky. Nejlépe dřeň z lusku vybereme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku.

jak zpracovat vanilkový lusk
zpracování vanilkového lusku

Zrníčka vanilky se většinou používají jako přísada do sladkých jídel. Především koláčů, cukroví, zmrzlin, krémů. Jsou oblíbené  i různých alkoholických a nealkoholických nápojů.

Lusky zbavené dřeně můžeme ještě použít třeba do svařeného vína, nebo je vhazovat do lahve s třtinovým rumem a nechat macerovat. Takový rum je opět skvělý do dezertů a sladkých krémů, na flambováni, při kterém se vanilka uvolní a intenzívně provoní pokrm i celou kuchyň.

Další použítí najdete v sekci Recepty.