S výběrem vanilky je to jako s vínem – nelze říct, která odrůda je „lepší“. Vše je otázkou vlastních preferencí.

Nabízíme dvě hlavní odrůdy vanilky:

  • Bourbon (lat. vanilla planifolia) – tradiční, nejrozšířenější odrůda, vysoký obsah vanilinu
  • Tahitensis (lat. vanilla tahitensis) – mladší odrůda, svěží vůně, masitější lusky

Tak jako na víno nebo kávu, i na vanilku má (kromě odrůdy) vliv i místo původu. V naší hlavní nabídce naleznete vanilku z těchto zemí:

  • Madagaskar - díky své jedinečné kvalitě nejvíce ceněná vanilka (Bourbon)
  • Uganda - vanilka s vysokým obsahem vanilinu, velkými lusky a s nádechem čokolády a dubového dřeva (Bourbon)
  • Papua-Nová Guinea/Indonésie – svěží, masitá vanilka (Tahitensis)

Jaký je rozdíl mezi středním a dlouhým luskem? Dlouhé lusky jsou zpravidla masitější. Dva 14cm dlouhé lusky mají přibližně hmotnost jednoho 20cm dlouhého lusku. Orientační hmotnosti naší vanilky naleznete v přehledné tabulce: